Spelen en puzzelen

Spelen is niet alleen heel leuk voor je beestjes, maar ook nog eens heel belangrijk! Ze worden er mentaal en fysiek gezonder van! Je kunt samen met je beestjes spelen; achter een hengeltje aan laten gaan, balletjes rollen of ze uitdagen met een “puzzel”! Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende soorten fourageerspeeltjes waarbij je beest zijn hersens moet gebruiken om bij iets lekkers te kunnen komen; klepjes opzij doen, draaien een dingen, of snoepjes speuren in een snuffelmat!

Het zorgt ervoor dat je beest zich niet gaat vervelen. Dit komt zijn gedrag ten goede; er zal niet zo snel iets gesloopt worden als je beestje zijn energie ergens ander in kwijt kan!

Uitdaging hoeft niet moeilijk of duur te zijn.. wat dacht je van een volle wc-rol ophangen? Daar kunnen ze uren plezier van hebben; slopen, nesten mee bouwen, of heel het verblijf mee versieren!

Lichaamsbeweging

Naast spelen is ook lichaamsbeweging van belang. Rennen bijvoorbeeld! De reguliere dierenwinkels verkopen loopwielen voor kleine huisdieren. Deze loopwielen zijn echter vrij klein; maximaal 30cm diameter en vaak van plastic of hout (niet knaag-proef). Voor hamsters een prima maat! Maar voor grotere dieren kan dit toch snel te krap zijn. Let goed op de houding van je beestje als hij in zijn loopwiel rent: is het hele lichaam mooi recht? Of houd hij toch zijn kopje net iets omhoog? Dit betekend dat het loopwiel te klein is en kan voor rugklachten zorgen! Wij raden voor grotere dieren, zoals tamme ratjes, daarom een loopwiel aan van 40cm diameter!

Graven

Rennen alleen is een beetje saai natuurlijk. Veel beestjes zijn ook echte gravers! Denk aan hamsters, gerbils, ratten , fretten en konijnen. Het is echt ontzettend leuk om te zien hoe je beestje hele tunnels graaft en zich daar helemaal in uit kan leven! Een graafbak is een echte aanrader! Je kunt een losse graafbak maken voor in het verblijf, maar nog leuker is natuurlijk om de hele bodem graafbaar te maken! Voor dwerghamsters houd je een graafbodem van minimaal 20cm diep aan, voor goudhamsters en ratjes minimaal 30 cm diep. Zo kunnen ze echte tunnels graven. Houd er rekening mee dat, zeker bij ratjes, de aarde bodembedekking alle kanten op kan worden gegooid, dus zorg dat de rand van je graafbak zeker 40 cm hoog is.. Uit onderzoek is gebleken dat graven het stresshormoon verlaagd en ze hier dus echt gelukkiger van worden!

Biobak van Zaza

Uitdagend ingericht verblijf met klimmogelijkheid, graafmogelijkheid, groot loopwiel, verstopplekjes en fourageer speelgoed.

Klimmen

Klimmen is ook hele leuke uitdaging voor je beestje, maar niet voor ieder beestje even geschikt. Cavia’s en de meeste hamsters kunnen bijvoorbeeld geen diepte zien; hoogte en klimmen is voor hen daardoor gevaarlijk. Ratjes kunnen wel heel goed klimmen! Door middel van takken, dikke touwen, laddertjes en sloopslingers kun je een prachtige klimspeeltuin bouwen. Zorg wel dat alles goed stevig staat en dat je ratjes niet diep kunnen vallen! Het is verstandig hier en daar wat hangmatjes op de hangen als extra vangnet.