Afmetingen van de platen voor de Critter Nation:

4mm dik plexiglas, rekening houdens met 5mm speling in de bak en een hoogte van 50cm. Je kunt ook 40 aanhouden.

1x (bodemplaat) 878mm x 573mm

2x (voor en achterwand) 878mm x 500mm

2x (zijkanten) 565mm x 500mm

 

Coco peat:

Ik heb de bak tot 30cm gevuld met coco-peat / kokosaarde. De inhoud is grofweg 90cm x 60cm x 30cm ca 160 liter. Deze hoeveelheid moet je dus ongeveer bestellen.

Aankleding:

Voor de leuk, én voor de cuc:
Kurktunnels, hout en mos. Hierin kan de cuc zich huisvesten en je ratten vinden het ook heel leuk. Ik heb ook nog kokosdraden nestmateriaal toegevoegd en hooi, hiermee maken ze nestjes en het geeft stevigheid aan de aarde.

De Clean-up-crew (CUC)

Je clean up crew gaat de schoonmaak van je biobak doen. Je kunt hiervoor springstaartjes inzetten, maar ook pissebedden of andere beestjes. Zorg voor voldoende vocht, voedsel (je kunt bijvoeren met aardappelzetmeel of brinta), en verstopplaatsen zoals kurktunnels en mos. Het is verstandig ook een eigen kweekbak te houden waarin je een deel van de CUC zelf voert en laat voortplanten, dan hoef je niet vaak nieuwe beestjes te kopen voor je biobak.

In elkaar zetten:

Nou denk je misschien, help! Hoe zet je dan die platen in elkaar?! Dat was heel simpel. Ik heb ze in mn eentje in elkaar gezet. Eerst met kleine stukjes schilderstape zodat alles stond en ik wist dat het klopte, en daarna alleen de buitenkant met zwart ductape, 3 lagen in totaal. Ik heb de binnenkant niet getaped. Ook kun je plexiglaslijm (Acrifix) gebruiken, na uitharden is dit niet meer giftig. Dit smelt de platen chemisch aanelkaar, een soort plastic-lassen. Ik vond het te duur én wilde in staat zijn de bak ooit weer uit elkaar te kunnen halen.
Hier zie je de bak al in elkaar, en in het onderstel van de CN getild. Hierna heb ik hem gevuld met de aarde. Zoals je ziet heb ik dit in grote bakken aangemaakt. Hier heb ik ook vogelzaad in gestrooid. De zaden ontkiemen en geven allemaal kleine kiemplantjes die de bodem stevig maken en je ratten kunnen ze opeten.

Onderstel:

Om de constructie van de biobak te kunnen dragen, heb ik ervoor gekozen om de Critter Nation niet op zijn eigen wielen te zetten, maar de hele kooi en de biobak te laten rusten op een zelfgemaakt onderstel. De pootjes vallen over het onderstel, omdat ik de hoeken eraf gezaagd heb. Hierdoor rust ook de onderplaat op het onderstel. De zwenkwielen kunnen 100kg per stuk dragen, dus dat moet altijd goed gaan. Je kunt ook de originele wielen vervangen.

Geschatte gewicht biobak = 120-140kg:

  • Critter nation double = 45kg
  • Biobak = 15kg
  • 160 liter Kokosaarde = ca 60-80kg

Inrichten:

En dan, inrichten! De kurktunnels kun je schuin ingraven
zodat ze een beginnetje hebben. Bij mij waren er gelijk al tunnels, maar niet elke rat is zo actief. Hier is het een
levensmissie geworden van een van de dames.
Ook leuk:

  • De aarde niet vlak maar schuin erin leggen.
  • Sputniks ingraven
  • Losse doeken oid geven voor het maken van nestjes
  • Tunnels bekijken: Schijn er met een zaklamp doorheen.

Het grote nadeel:
Je ratten zouden wel eens geheel als holbewoners kunnen gaan leven… ze
slapen opeens ondergronds, verstoppen eten ondergronds en je moet
plotseling zoeken naar hun lieve snuitjes…

Tekst en foto’s van Nienke Sinnema