Springstaartjes

Springstaarten ( Collembola ) zijn piepkleine beestjes van 0,2 tot 6 mm, met zes poten, maar het zijn geen insecten. De springstaart wordt gekenmerkt door monddelen die in de kop liggen, een buisvormig orgaan – de collofoor – onder het abdomen (waar ze hun wetenschappelijke naam aan ontlenen) en (bijna altijd) een gevorkte staart (furcula) waaraan ze hun Nederlandse naam ontlenen. Met behulp van deze staart kunnen ze bij gevaar wegspringen.
Springstaartjes leven van schimmels en rottend organisch materiaal. Dit maakt ze ideaal als Clean Up Crew!

Help mijn springstaartjes zijn dood want ik zie ze niet!
Dat kan kloppen, springstaartjes leven namelijk onder de grond. Zolang je geen schimmel ziet kun je er vanuit gaan dat je springstaartjes nog leven. Als je hout in de kooi hebt (ingegraven plateaus of takken bijvoorbeeld) heb je grote kans dat ze zich daar schuilhouden.

Wat voer ik mijn springstaartjes?
Als ze in je bak bij de ratten zitten hoef je ze in principe niet te voeren. Ze eten de ontlasting van de ratten en de “vergeten” stukjes voer die zijn gaan rotten. Als je een aparte “CuC-bak” hebt kun je ze bijvoeren met edelgistvlokken en wat rattenpoep uit je kooi. Champignons schijnen ze ook erg lekker te vinden!

Tropische pissebedden

Tropische pissebedden zijn kleine witte pissebedjes. Ze voeden zich net als springstaartjes met organisch materiaal, rottend blad, hout en ander plantaardig materiaal. Ze leven net als springstaartjes in vochtige aarde.