Een biobak is een bioactief verblijf voor je huisdier. Bioactief houd eigenlijk in dat je een klein biotoopje creëert dat zichzelf in evenwicht houd.

Tamme ratten (oorspronkelijk afstammeling van de bruine rat) zijn voornamelijk grondbewoners en gravers. Hun ideale omgeving is vrij vochtig en niet te warm (ideaal rond de 14-18 graden). Voor een bioactief verblijf kun je bij hen het beste een dikke laag cocosaarde gebruiken (+/- 25-30 cm diep), gemixt met cocossnippers (verhouding 3:1) voor extra stevigheid van de grond. De minimale bodem van de bodembak raad ik 100x50x40 (Lxbxh) aan. Dit zodat er echte gangen gegraven kunnen worden en de CUC (Clean Up Crew) de grote hoeveelheid vuil aankunnen. De cuc voor en rattenbak kan bestaan uit springstaartjes en tropische (witte dwerg) pissebedjes. Deze hele kleine diertjes zorgen ervoor dat je bak aarde netjes schoon blijft, vrij van schimmels en nare geurtjes; alles wordt keurig door hen opgeruimd!

Onderhoud

Eenmaal een goede bioactieve bak, hoeft de bodem in principe niet meer vervangen te worden. Wel moet je goed voor de aarde en de CUC zorgen; regelmatig even wat water bij sproeien, zodat de aarde vochtig blijft en alles even omscheppen (als dat al niet door je ratjes is gedaan!). Door de aarde om te scheppen, wordt al het vocht, vuil en CUC goed verspreidt, zodat de CUC goed zijn werk kan doen! De CUC is overigens zo klein, dat je ze vaak niet meer ziet; maar vrees niet! Ze zijn er stiekem echt wel! Zolang je bak schimmelvrij en zonder stank is, kun je er van uit gaan dat je CUC prima in orde is. Zo niet, heb je wat meer springstaartjes nodig! Wees niet bang dat je CUC aan de wandel gaat buiten je verblijf! Ze zijn erg afhankelijk van de vochtige aarde; erbuiten drogen ze heel snel uit.

Ratten zijn wel “hele grote vervuilers”. Volledig bioactief is daarom eigenlijk niet mogelijk, omdat er gewoonweg niet genoeg ruimte is voor de hoeveelheid CUC die je nodig zou hebben om alle rattenafval op te ruimen. Gebruik daarom naast je graafbodem bijvoorbeeld toiletjes of verdiepingen waar ratjes voornamelijk hun behoefte kunnen doen. Zo kan je CUC het prima bijhouden en kunnen je ratjes naar hartenlust graven en tunnels bouwen

Plantjes

Naast aarde en je CUC kun je ook nog plantjes toevoegen! Houd er echter wel rekening mee dat die het niet lang zullen overleven tussen de sloopgrage ratjes, maar hele leuke extra verrijking is het wel! Voorbeelden van geschikte plantjes zijn: biologische peterselie, basilicum, tijm en/of munt (gewoon uit de supermarkt bijvoorbeeld). Kattengras, golliwoog (schildpadplantje) kan ook heel goed. Andere geschikte plantjes zijn zebragras en varens, maar wees er wel zeker van dat deze biologisch zijn (ivm gifstoffen voor je huisdieren en de CUC!). Ook kun je nog mos toevoegen, dit houd vocht ook extra vast, waardoor je aarde minder snel uit droogt en daarnaast zorgt het ook weer voor meer structuur en stevigheid voor de gegraven gangen.

Verrijking

Je kunt je biobak nog leuker maken door meer natuurlijke materialen toe te voegen zoals gedroogde blaadjes (bijvoorbeeld Back Zoo Nature Discovery leaves). Deze blaadjes zijn veilig om aan te knabbelen, erg leuk om doorheen te snuffelen op zoek naar lekkers en kunnen als natuurlijk nestmateriaal worden gebruikt. Daarbij staat het ook heel erg mooi in je bioactieve bak! Ook dennenappels zijn een hele leuke toevoeging. Verder zijn takken heel mooi en nuttig in je bak; ze bieden verstopplekjes voor je CUC, extra fundering voor de tunnels die gegraven kunnen worden  en bovengronds klimmogelijkheid; multifunctioneel dus!