Een biobak is een bioactief verblijf voor je huisdier. Bioactief houd eigenlijk in dat je een klein biotoopje creëert dat zichzelf in evenwicht houd.

Tamme ratten (oorspronkelijk afstammeling van de bruine rat) zijn voornamelijk grondbewoners en gravers. Hun ideale omgeving is vrij vochtig en niet te warm (ideaal rond de 14-18 graden).

Voor een bioactief verblijf kun je voor hen het beste een dikke laag cocosaarde gebruiken (+/- 25-30 cm diep), gemixt met cocossnippers (verhouding 3:1, aarde : snippers) voor extra stevigheid van de grond. Ook kun je er nog sphagnum mos doorheen mengen. Dit zorgt ook voor extra stevigheid en houd daarbij het vocht goed vast.  Voor je CUC (Clean Up Crew) is het erg fijn als er mos door de bodem gemengd zit! CUC (Clean Up Crew) zijn de beestjes die je verblijf bioactief maken; ze ruimen het afval (poepjes, plasjes, schimmels etc) netjes op. Het is dus heel belangrijk om goed voor je CUC te zorgen!  

Naast je CUC is ook een goede bacterie huishouding van belang! Hiervoor kun je wormhumus toevoegen aan je aarde. Wormhumus Bioboost zit boordevol met voedingsstoffen en goede bacteriën. Deze bacteriën zorgen voor een ideale bodemfauna voor je bioactieve verblijf! De bioboost geeft slechte bacteriën geen kans en helpt je bodem gezond te houden. De goede bacteriën zetten  amonium om naar stikstof. Door bioboost te gebruiken, komt je bioactieve bodem dus sneller op gang en blijft het gezond!

Als minimale maten voor de bodembak raad ik 100x50x40 cm (Lxbxh) aan. Dit zodat er echte gangen gegraven kunnen worden en de CUC (Clean Up Crew) de grote hoeveelheid vuil aankunnen. De cuc voor een ratten graafbak kan bestaan uit springstaartjes en tropische (witte dwerg) pissebedjes. Deze hele kleine diertjes zorgen ervoor dat je bak aarde netjes schoon blijft, vrij van schimmels en nare geurtjes; alles wordt keurig door hen opgeruimd!

Onderhoud

Eenmaal een goede bioactieve bak, hoeft de bodem in principe niet meer vervangen te worden. Wel moet je goed voor de aarde en de CUC zorgen; regelmatig even wat water bij sproeien, zodat de aarde vochtig blijft en alles even omscheppen (als dat al niet door je ratjes is gedaan!). Door de aarde om te scheppen, wordt al het vocht, vuil en CUC goed verspreidt, zodat de CUC goed zijn werk kan doen! De CUC is overigens zo klein, dat je ze vaak niet meer ziet; maar vrees niet! Ze zijn er stiekem echt wel! Zolang je bak schimmelvrij en zonder stank is, kun je er van uit gaan dat je CUC prima in orde is. Zo niet, heb je wat meer springstaartjes nodig!

Het kan voorkomen dat je dus toch af en toe je CUC moet aanvullen. Het is daarom handig om een kweekbakje bij te houden, waaruit je af en toe een schepje CUC in je biobak kan toevoegen.  Het kweekbakje kan heel simpel bestaan uit een plastic afgedekt bakje met wat kokosaarde, wat houtskool en een stukje kurkschors. Hierop kunnen ze zich makkelijk vestigen en voortplanten. Zorg dat het altijd lekker vochtig is. Als voedsel kun je ze bijvoorbeeld gist, bloem en champignons geven.

Wees niet bang dat je CUC aan de wandel gaat buiten je verblijf! Ze zijn erg afhankelijk van de vochtige aarde; erbuiten drogen ze heel snel uit.

Ratten zijn wel “hele grote vervuilers”. Volledig bioactief is daarom eigenlijk niet mogelijk, omdat er gewoonweg niet genoeg ruimte is voor de hoeveelheid CUC die je nodig zou hebben om alle rattenafval op te ruimen. Gebruik daarom naast je graafbodem bijvoorbeeld toiletjes of verdiepingen waar ratjes voornamelijk hun behoefte kunnen doen. Zo kan je CUC het prima bijhouden en kunnen je ratjes naar hartenlust graven en tunnels bouwen.

 

 

Plantjes

Naast aarde en je CUC kun je ook nog plantjes toevoegen! Houd er echter wel rekening mee dat die het niet lang zullen overleven tussen de sloopgrage ratjes, maar hele leuke extra verrijking is het wel! Voorbeelden van geschikte plantjes zijn: biologische peterselie, basilicum, tijm en/of munt (gewoon uit de supermarkt bijvoorbeeld). Kattengras, golliwoog (schildpadplantje) kan ook heel goed. Andere geschikte plantjes zijn zebragras en varens, maar wees er wel zeker van dat deze biologisch zijn (ivm gifstoffen voor je huisdieren en de CUC!). Ook kun je nog mos toevoegen, dit houd vocht ook extra vast, waardoor je aarde minder snel uit droogt en daarnaast zorgt het ook weer voor meer structuur en stevigheid voor de gegraven gangen.

Verrijking

Je kunt je biobak nog leuker maken door meer natuurlijke materialen toe te voegen zoals gedroogde blaadjes (bijvoorbeeld Back Zoo Nature Discovery leaves). Deze blaadjes zijn veilig om aan te knabbelen, erg leuk om doorheen te snuffelen op zoek naar lekkers en kunnen als natuurlijk nestmateriaal worden gebruikt. Daarbij staat het ook heel erg mooi in je bioactieve bak! Ook dennenappels zijn een hele leuke toevoeging. Verder zijn takken heel mooi en nuttig in je bak; ze bieden verstopplekjes voor je CUC, extra fundering voor de tunnels die gegraven kunnen worden  en bovengronds klimmogelijkheid; multifunctioneel dus!